Remko Ullersma opent tweede mobiele praktijk

Video-rondleiding Mobiele Tandartspraktijk (transcript)

Dit is de transcriptie van de videotour door onze mobiele tandartspraktijk bij Remko Ullersma.

Welkom bij de mobiele praktijk van Stichting Mondzorg! Ik ga een rondleiding geven en we kunnen de trap of de lift nemen. Vandaag nemen we de lift. Dit is speciaal voor rolstoelpatiënten en wij gaan naar boven. De toegangsdeur kan pas worden geopend als de lift volledig omhoog is gebracht. Ook is er valbeveiliging aanwezig, zodat niemand eruit kan vallen.

De mobiele praktijk hebben wij 2 jaar geleden laten bouwen en is al enige tijd in gebruik.

 

Een volwaardige tandartspraktijk

Kom binnen. Dit is de wachtruimte van de mobiele praktijk. Het is ook een beetje een tochtvanger, om te voorkomen dat de warmte te snel verdwijnt en om ervoor te zorgen dat het klimaat binnen goed blijft. Ook beschikken wij over airconditioning, zodat het ook in warme zomers lekker koel blijft.

Dit is de behandelkamer van de mobiele praktijk. Hier behandelen we de patiënten, we hebben de apparatuur en de behandellamp. Hier staat alles vast, want de mobiele praktijk moet uiteraard rijden. Ook hebben wij de mogelijkheid om alles echt vast te zetten met spanbanden om te voorkomen dat alles beweegt tijdens het rijden.

We hebben hier een plafondlift, ik zal hem eraf halen. Uiteraard zit hij strak vast, zodat hij tijdens transport niet los kan raken. Met deze plafondlift kunnen wij ervoor zorgen dat wij mensen die in een rolstoel komen in de behandelstoel kunnen tillen. Natuurlijk is er een patiënt bij betrokken. Mocht het niet lukken om een ​​patiënt vanuit de lift in de rolstoel te krijgen, dan kunnen wij de stoel altijd wegschuiven. Het zit nu vast, maar we kunnen het losmaken en dan de rolstoel opzij schuiven, zodat de patiënt met de rolstoel de plaats van de behandelstoel kan innemen. En zo kunnen wij iedereen behandelen!


Apparatuur

Ook beschikken wij over een computer waar alle patiëntgegevens in staan. De gegevens staan ​​niet op de computer zelf, maar in een datacenter. Het toetsenbord is neer te klappen zodat deze niet in de weg zit tijdens behandelingen en niet vies kan worden.

Wij beschikken over een monitor en deze is aangesloten op de camera in de wachtruimte. Hierdoor kunnen wij ook zien of er mensen voor of in de wachtruimte wachten.

We hebben een röntgenapparaat waarmee we röntgenfoto’s kunnen maken en de kraan die daar een beetje knippert, is een beetje een futuristische kraan. Het is een speciale kraan met handsfree aanraakbediening die desinfectiemiddel, zeep of natuurlijk gewoon water afgeeft, met als doel kruisbesmetting te voorkomen en schone handen te krijgen. Voor de rest hebben we gewoon apparatuur die in een tandartspraktijk heel gangbaar is, zoals speciale apparatuur voor het maken van afdrukken en voor het mixen van spullen.

 

Sterilisatie en tandtechniek zijn onmisbaar

We gaan verder naar de sterilisatieruimte. dat is een belangrijk onderdeel in een tandartspraktijk. Wij werken hier van vies naar steeds schoner. En met steeds schoner bedoel ik eerst ontsmetten. De gedesinfecteerde instrumenten zijn als volgt verpakt. Wij hebben hiervoor speciale verpakkingsmaterialen die verzegeld zijn. Vervolgens gaat het de sterilisator in waar het steriel wordt gemaakt en door de verpakking steriel wordt gehouden.

Ook komt er een label op te zitten en op het label staat wanneer de steriliteitsdatum verstrijkt, zodat we ook weten dat we het opnieuw moeten steriliseren. Dit is het schone gedeelte.

We gaan verder. Hier hebben we ook een stukje techniek, tandtechniek. Hier kunnen wij protheses aanpassen of hoogglans polijsten. Eigenlijk alles wat belangrijk is. We gaan verder. We hebben hier een kleine kleedkamer.

 

Autonomie

Wij kunnen volledig autonoom werken, wij zijn niet afhankelijk van de locatie. Om alles schoon te houden mogen wij in de behandel- of sterilisatieruimte geen koffie of thee gebruiken, dus daarvoor hebben wij uiteraard een aparte ruimte. Want ook wij willen af ​​en toe een lekker kopje koffie of thee drinken en daar hebben wij deze ruimte voor.

We gebruiken dit bijvoorbeeld ook om enkele gegevens in te voeren als de ruimte daar (in de behandelkamer) bezet is. Soms zijn er vier mensen aanwezig in de mobiele praktijk.

Ook wij moeten zo nu en dan naar het toilet. We hebben hier het toilet waar we gebruik van kunnen maken. We hebben hier nog een monitor staan ​​met alle vier de beelden van de camera’s, die ook worden opgenomen. En hier hebben we de nooduitgang, indien nodig.

Dit is het einde van de rondleiding door de mobiele praktijk van Stichting Mondzorg. Ik hoop dat u een beeld heeft kunnen krijgen van wat er allemaal mogelijk is in de zorg voor mensen met een beperking en wat wij kunnen doen als mensen niet naar de eigen tandarts kunnen en toch op deze manier geholpen kunnen worden!